Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseura

Släktföreningen Vanhan  Rautalammin Korhoset

[kuva]

 

Föreningen för släkten Korhonen från det gamla Rautalampi är grundad år 1951. Släktutredningarna har kunnat fastställa att stamfadern hette Thomas Korhoinen (ca 1520-1597). Han bosatte sig på Gustav Vasas tid i det finska inlandets ödemarker som sedermera blev Rautalampi socken. Det första dokumentet om honom som markägare härstammar från år 1553.

 

Föreningen anordnar släktmöten vart tredje år och mindre träffar under mellanåren, samt ger ut medlemsbladet Wanha Tuomas med ett nummer per år. Föreningen ställer gärna upp för att hjälpa alla som vet eller tror att de har någon Korhonen från det gamla Rautalampi  bland sina förfäder att spåra upp. Kontaktperson i genealogiska frågor är Ilkka Korhonen, ilkka.t.korhonen(at)gmail.com.

 

I dag är Korhonen det allra vanligaste efternamnet i Finland. Namnet har existerat redan innan någon folkbokföring infördes. Med hjälp av skriftliga dokument är det således inte möjligt att få reda på om alla med namnet Korhonen är släkt med varandra. DNA-undersökningar har dock visat att en gemensam stamfader för några grenar av släkten Korhonen har han levt för mer än tusen år sedan.  Enligt några finska namnforskares och historikers bedömning är de finska allmogenamnen verkligen så gamla.

 

Läs mera om finska släktnamn.

 

Beställ släktboken.

 

Hör av Dig.